Som part del circuit

Ens agrada menjar aliments de qualitat, de proximitat i ecològics. Però, sabem què passa en el circuit d’aquests aliments des del seu origen fins al lloc on els comprem? Sovint provenen petits projectes agroecològics que s’enfronten a grans reptes a l’hora de fer possible aquest circuit. Com a consumidores en som corresponsables i el primer pas per prendre-hi partit és ser conscients de les situacions que es donen en aquest camí del camp al plat.

Som part del circuit, il·lustrat per Helga Ambak

Volem consumir agroecològic, artesanal i del territori. Darrere d’aquestes aliments hi ha persones que, al mateix temps, porten tota la gestió que suposa que ens arribi això al plat: gestió, comunicació, comercialització o la distribució. Una multitasca sense fi! La càrrega de treball de les petites productores i elaboradores és molt gran; els seus ritmes i condicions fan possible que ens alimentem amb valor afegit. Com a consumidores, si en som conscients, els ho posem més fàcil.

Fem-ho fàcil per a les productores i elaboradores

Som part del circuit, il·lustrat per Helga Ambak

És molt còmode fer un click per rebre la comanda d’aliments a casa, però aquesta comoditat suposa un transport porta a porta. És a dir, una logística i unes persones que el fan possible. El repartiment gratuït d’aliments a domicili sol ser a costa de precaritzar les condicions laborals del transport. Per afavorir el treball digne, si optem per rebre les comandes a casa, hem d’assumir el cost que suposa la seva disttibució.

El transport no és gratis si el treball és digne

Som part del circuit, il·lustrat per Helga Ambak

Les compres en línia que arriben l’endemà a casa omplen les carreteres de vehicles de repartiment pràcticament buits. Per altra part, alguns petits projectes agroecològics s’agrupen per compartir trajectes i així reduir el pes econòmic, la gestió i l’impacte ambiental de la distribució. Optant per aquests productes, som part activa d’un model de consum agroecològic, més responsable amb les persones i amb l’entorn.

Si fem click, que sigui amb criteri agrocològic

Som part del circuit, il·lustrat per Helga Ambak

Els petits projectes de producció agrària són més eficients, productius i respectuosos amb l’entorn quan cooperen. També creen xarxes alimentàries de suport mutu per donar resposta a reptes conjunts com la comercialització de circuit curt i la distribució o visibilitat dels seus productes. També per accedir a recursos de manera col·lectiva o per tenir veu davant l’administració.

Per un salt d’escala agroecològic, donem suport a les xarxes

Il·lustacions: Helga Ambak