Reptes i oportunitats per la multiplicació i consolidació de les xarxes alimentàries transformadores

Xerrada en el marc de la Setmana de l’Alimentació Sostenible, organitzada per Arran de terra

D’uns anys ençà, hi està havent un auge important d’iniciatives que tracten de facilitar i generalitzar l’accés als aliments ecològics i de proximitat tenint en compte les necessitats de la pagesia del territori. Les centrals de compres, les xarxes de distribució de la pagesia o les noves cooperatives de consum amb botiga (també anomenades supermercats cooperatius) en són alguns exemples.

L’objectiu principal d’aquests projectes és facilitar a una diversitat més gran de perfils de persones consumidores l’accés a aquest tipus de productes. Per fer-ho, miren de superar els obstacles que representen el preu i l’accessibilitat física. A la vegada, pretenen contribuir a fer viables les iniciatives de la pagesia que treballa sobre la base dels valors i les pràctiques de l’agroecologia.

L’objectiu de la sessió és conèixer diferents tipus d’iniciatives de distribució d’aliments ecològics i de proximitat, i reflexionar sobre quins són els elements clau que poden facilitar la multiplicació i consolidació de les xarxes alimentàries transformadores. Hi participaran membres de Germinando que participen al GIASAT (Gestión Integral Agroecológica de los Sistemas Alimentarios Territorializados), de VallaEcolid, del Centre d’Intercanvi Agroalimentari de Proximitat (CIAP) de Barcelona, promogut per Unió de Pagesos, i de les cooperatives Quèviure i Economat Social.