Som part del circuit
Ens agrada menjar aliments de qualitat, de proximitat i ecològics. Però, sabem què passa en el circuit d’aquests aliments des del seu origen fins al lloc on els comprem? Sovint provenen petits projectes agroecològics que s’enfronten a grans reptes a l’hora de fer possible aquest circuit. Com a consumidores en som corresponsables i el primer pas per prendre-hi partit és ser conscients de les situacions que es donen en aquest camí del camp al plat.
Volem consumir agroecològic, artesanal i del territori. Darrere d’aquestes aliments hi ha persones que, al mateix temps, porten tota la gestió que suposa que ens arribi això al plat: gestió, comunicació, comercialització o la distribució. Una multitasca sense fi! La càrrega de treball de les petites productores i elaboradores és molt gran; els seus ritmes i condicions fan possible que ens alimentem amb valor afegit. Com a consumidores, si en som conscients, els ho posem més fàcil.
Fem-ho fàcil per a les productores i elaboradores
És molt còmode fer un click per rebre la comanda d’aliments a casa, però aquesta comoditat suposa un transport porta a porta. És a dir, una logística i unes persones que el fan possible. El repartiment gratuït d’aliments a domicili sol ser a costa de precaritzar les condicions laborals del transport. Per afavorir el treball digne, si optem per rebre les comandes a casa, hem d’assumir el cost que suposa la seva disttibució.
El transport no és gratis si el treball és digne
Les compres en línia que arriben l’endemà a casa omplen les carreteres de vehicles de repartiment pràcticament buits. Per altra part, alguns petits projectes agroecològics s’agrupen per compartir trajectes i així reduir el pes econòmic, la gestió i l’impacte ambiental de la distribució. Optant per aquests productes, som part activa d’un model de consum agroecològic, més responsable amb les persones i amb l’entorn.
Si fem click, que sigui amb criteri agrocològic
Els petits projectes de producció agrària són més eficients, productius i respectuosos amb l’entorn quan cooperen. També creen xarxes alimentàries de suport mutu per donar resposta a reptes conjunts com la comercialització de circuit curt i la distribució o visibilitat dels seus productes. També per accedir a recursos de manera col·lectiva o per tenir veu davant l’administració.
Per un salt d’escala agroecològic, donem suport a les xarxes
Il·lustacions: Helga Ambak