Els últims anys ha crescut l’interès i el nombre de projectes vinculats amb l’agroecologia. També han aparegut noves eines per a la intercooperació en clau agroecològica com els obradors compartits o xarxes de productores. Però en quasi tots els casos el focalitzats en la producció, l’elaboració i la comercialització. Però i la logística, el transport, la distribució.. on queden?
La realitat actual és de moltes furgonetes fent les mateixes rutes o rutes coincidents. I és també la de molts productors que no venen a certes zones pels costos que representa haver-ho de dur ells mateixos o pagar una empresa de paqueteria que sovint maltracta les mercaderies i que no està alineada amb els principis agroecològics.
I si una eina facilités visibilitzar, compartir i fer més eficients aquestes rutes? Menys furgonetes però més plenes. Menys costos per tothom, també per al planeta.
Amb aquesta idea neix RutesCompartides.cat, una aplicació a l’estil de les compartir cotxe però per a mercaderies. Una plataforma perquè rutes i comandes es trobin. Tan senzill com això. Tan transformador com això. Un projecte que veu la llum després d’un any i mig de feina diagnosticant les necessitats dels productors, trobant l’equip tècnic idoni i desenvolupant un programari propi fet a mida i que resolgui les necessitats detectades.
RutesCompartides és una eina molt senzilla. S’explica en el vídeo que avui s’ha difós a les xarxes. Només cal accedir a rutescompartides.cat, registrar-se i penjar la ruta -per la qual hi ha espai disponible a la furgoneta- o la comanda -que es busca algú que l’entomi dins la seva ruta-. O cercar rutes ja creades que quadrin amb la comanda i sol·licitar llavors que la duguin. Amb opcions com punts intermitjos, desviació màxima de la ruta, tipus de transport (isotèrmic, refrigerat, congelat o en sec) i espai disponible al vehicle. I amb valoració posterior de la contrapart. Una eina gratuïta i feta en programari lliure i des del cooperativisme.
Dijous 23 de desembre a les 12.00 h es presenta en societat en una jornada online que inclourà també una taula rodona sobre logística compartida. Requereix inscripció prèvia.
Un projecte de Ponent Coopera, Tres Cadires i la Xarxa Ecològica de Ponent finançat majoritàriament per la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya i l’Einateca Agroecològica. Desenvolupament de l’app a càrrec de Komun.org.